Summary

MEP Associates worked with Park View Community Campus to provide a facility to take them into the future.

The 28,000 SF addition was designed to connect to the existing facility to create an enclosed courtyard and garden space. The new space included a new main entrance with administrative space, commons area, a barber/beauty salon, 17 single occupant resident rooms with dedicated toilet/shower rooms, spa bath, dining room (with a private family dining room) serving kitchen, and a social room.

The lower level of the addition includes a laundry area, staff lounge, exercise room, conference space, classrooms, and a large shell space for future expansion. It also features a 4,500 SF renovated daycare area which incorporates efficient and safe design features.

The mechanical system consists of a new cooling tower/boiler pump systems which replaced the aging steam boilers and radiant heating system. Facility ventilation was achieved by means of an enthalpy wheel energy recovery system.

The electrical system was improved by providing new wiring throughout the facility along with the installation of a new generator to provide critical, life safety, and equipment branch circulating.

The plumbing system includes a new domestic hot water plant and piping for domestic water and sanitary system.

Type
Facility Addition and Remodel

Size
Addition: Main Level 13,750 SF, Lower Level 13,350 SF Remodel: Main Level 9,700 SF, Lower Level 3,550 SF

Status
Completed Phase 1 March 2011, Phase 2 September 2011