Summary

The complex design/build project renovated the existing Mayo Clinic underground parking garage to accommodate the relocation of sensitive nuclear magnetic resonance (NMR) research equipment from Hasselmo Hall on the University of Minnesota campus.

The move was necessary due to concerns about vibration from construction and operation of the Central Corridor Light Rail Line on Washington Avenue.

The relocation of the NMR Research Laboratory takes advantage of two levels of an underutilized, code-deficient parking structure 69,400 SF (Building), 27,900 SF (Plaza).

The entire facility is located underground with a plaza above and surrounding adjacent buildings. The main level is comprised of a vehicle delivery area, NMR Research Laboratory, a wet laboratory, animal receiving, and office spaces. The second level includes offices, a conference room, and the departmental lobby.

Renovations to the existing parking structure included elimination of an existing floor slope, the remaining slab, and removal of an entire level. A new level was added using cast-in-place concrete with new concrete interior columns to support the new slab.

Careful phasing of building utilities were planned as many existing utilities in the garage serve adjacent buildings. New mechanical systems were provided for the building and many unique mechanical engineering solutions were utilized for the combination of different space requirements in an underground facility.

Type
Research Lab Relocation

Size
69,400 SF

Status
Completed Fall 2011

Awards
2012 Design-Build Awards Competition Upper Midwest Region (Category; Education Facility) / 2011 Finance & Commerce 'Top Projects of 2011 Series'